Dato Mandag d. 25. oktober 2021, Kl. 18:00 til kl. 19:30
Sted Helligtrekongers Kirke, Kirkebakke Alle 11, 2625 Vallensbæk
Vokalensemblet Dekorum, strygekvartetten Halvcirkel og Lars Jørgensen
Koncert "Caroline Shaw - Et portræt".

Koncertens omdrejningspunkt er værket To the Hands fra 2016 for kor og strygekvartet, der ikke tidligere er blevet opført i Danmark. Værket reflekterer over den fremmedgørelse og lukkethed, som på dette tidspunkt blev særdeles aktuelt rundt omkring i verden som reaktion på de store flygtningestrømme. Der er en klar parallel – tekstmæssigt og musikalsk – til Ad manus-satsen fra Buxtehudes kantatecyklus Membra Jesu Nostri(1680). Shaw benytter hænderne – der afviser, holder fast eller åbner sig – som gennemgående symbol på, hvordan den vestlige verden forholdt sig til de mange hundredtusinder af mennesker, der blev drevet på flugt som følge af krigshandlinger og væbnede konflikter verden over.

Centralt i værket står et uddrag af et af de mest ikoniske digte i verden; nemlig digtet, der står indprentet på Frihedsgudindens piedestal ved indsejlingen til New York City: ”Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free.” Shaw har selv tilpasset den resterende tekst fra bl.a. Zakarias’ bog samt statistisk talmateriale omhandlende internt fordrevne mennesker fra hele verden. Som Shaw skriver, er “data nogle gange den mest grusomme og ærlige poesi.”

Udover To the Hands byder koncerten på andre værker af Caroline Shaw for kor, sangsolist og strygekvartet i forskellige konstellationer.

Halvcirkel er en strygekvartet med base i København. Den er bedst kendt for sin progressive profil og eksperimenterende tilgang til det klassiske format. Kvartettens repertoire består primært af nyere klassisk musik og improvisation. Samarbejdet med nulevende komponister som bl.a. Terry Riley, Anders Meldgaard og Signe Lykke er centralt i Halvcirkels virke. Halvcirkel er modtagere af Statens Kunstfond Legatet “Den unge Kunstneriske Elite” 2020-2022.

Vokalensemblet Dekorum er en ambitiøs gruppe bestående af unge, erfarne korsangere. Med et erklæret mål om at være en skabende del af det danske musikliv arbejder koret for at bidrage med noget nyt og spændende ved hver eneste koncert. Om det skabende består i opførelser af overset eller glemt musik, nye arrangementer af det kendte og elskede eller helt ny musik komponeret specielt til gruppen, varierer. Men fælles for det hele er en anderledes måde at præsentere klassisk kormusik på. Som en del af målet om at præsentere klassisk kormusik på en ny måde synger Vokalensemblet Dekorum oftest uden dirigent – og uden noder.